Bobil-garasje på liten tomt

Publisert: 13.01.2021

Selv på en gjennomsnittlig tomt i boligfeltet er det mulig å oppføre en garasje med plass til bobil uten at personbilen må stå ute.

Blant landets økende antall bobileiere opplever vi et ønske om å ta godt vare på den rullende ferieidyllen. Realiteten er jo (dessverre) at doningen står mer stille enn den brukes på å utforske nye landeveier. Spesielt i de kalde og våte årstidene er det behov for å plassere bobilen i mer beskyttede omgivelser.

Et opplagstelt eller et tilpasset heldekkende overtrekk gjør nytten, men ikke alle har sansen for slike løsninger. For mange huseiere er innendørs oppstillingsplass det optimale, mens tomten kan virke snau for å få plass til en carport eller garasje til bobilen. Vi har sett dette behovet og har derfor utviklet en løsning som gir mest mulig plass på – nettopp – liten plass.

Utfordrende byggeregler

Utfordringene finner vi i byggereglene. Minste avstand til tomtegrensen er 1 meter, og da kan ikke arealet på garasjen overstige 50 kvadratmeter. Skal du oppføre nybygget uten å søke, er det i flere kommuner satt en grense på 3 meters høyde på gesimsen og 4 meters høyde på mønet. Og selv med et søknadspliktig prosjekt, kan maksimalmålene sette begrensninger som får det til å virke klin umulig å få plass til bobilgarasjen du ønsker deg.

Dette kan løses på to måter:

  1. Garasjen består av to rektangulære konstruksjoner, der bobil-delen kan være lengre enn personbil-delen. Det gjør det mulig å gi plass til begge innenfor 50 kvadratmeter.
  2. For å få bygget lavest mulig, kan vi bruke to ulike takvinkler ved hjelp av tilpassede takstoler

 

Denne skissen er tilpasset en bobil med høyde 315 cm. Løsningen er en kombinasjon av lave takstoler og en høyere yttervegg. Høyden tilpasses den bobilen du har. Hvis den er rundt 270 cm høy, kan du faktisk få bygget en bobilgarasje innenfor betingelsene for å slippe byggesøknad. Her ser vi en kombinasjon av bobilgarasje og standard garasjehøyde.

Noen satser på en slik løsning fordi det er mulig å utforme den innenfor kravene til å slippe byggesøknad. Det kan uansett være en fordel å søke.

Bobilgarasjeporten

Hva med porten til en så høy garasje? Det fungerer godt med en leddport, og det vanligste er en noe høyere singelport som opereres med en ordinær motor med fjernkontroll. Med andre ord er det ikke snakk om fordyrende skreddersøm.

Fleksible garasjeløsninger

For å kunne levere en bobilgarasje som fungerer på de minste tomtearealene, må produsenten være ganske fleksibel i utviklingen av løsninger som passer det enkelte prosjekt. Et godt tips er derfor å gjøre litt research og finne en leverandør som klarer å tenke litt utenfor boksen.

Vår metode er rett og slett dialog med den som skal bygge, for å avdekke behovene. Sal du ha plass til en kort og høy, eller lang og litt lavere bobil? Hva med personbilen? En midt på treet sedan eller en nyere elektrisk med vingedører? Slike detaljer betyr mye for utforming av en løsning som fungerer praktisk og passer med hus, tomt og omgivelser.

Les også: Tilpasning av garasjen

Når du har stor garasjetomt

Dersom begrenset plass og kort vei til naboen ikke er et tema, har du jo helt andre forutsetninger. Med andre ord: Da kan vi finne en løsning med større dimensjoner som åpner for ytterligere fleksibilitet med tanke på hvilke behov du ser.

Har du planer om bobilgarasje på liten eller stor plass? Ta kontakt for en prat.

Snakk med oss om ditt garasjeprosjekt!

Garasjebyggere siden 1960
Umbraco CMS fra MarkedsPartner